Na de digiborden hebben nu ook de tablets hun intrede gedaan
in het onderwijs. Een school staat voor de keuze om tablets aan te schaffen, om deze vervolgens in te gaan zetten in de klas.
Waar moet je eigenlijk aan denken als je een keuze gaat maken? Volgens KEii moet de keuze niet alleen bepaald worden omdat het leuk lijkt of vanuit PR overwegingen. Hierdoor zou het kunnen gebeuren dat een school een investering doet die uiteindelijk niet het onderwijskundig rendement oplevert. Belangrijk is dus om niet zomaar te beginnen! Ga in gesprek over jullie onderwijs, en bepaal wat voor rol de tablet daarin kan of moet gaan spelen. Hoe moet het een bijdrage gaan leveren aan het leerproces van de kinderen? Lesgeven en interactie vergroten, creëeren en presenteren of gaan leerlingen oefenen met behulp van de tablet? Of wordt de tablet ingezet om 21 eeuwse vaardigheden te benutten? Laat de aanschaf van de hardware en de professionalisering van de gebruikers hand in hand met elkaar gaan. En richt je bij de deskundigheidsbevordering niet alleen op het gebruik, maar ook op de didactische toepassing en opbrengsten van de tablets.
Keii biedt begeleidingstrajecten op maat die vanaf het begin scholen meehelpt de juiste keuzes te maken tot en met de implementatie in de klas, volgens het ZIEN-DOEN-KUNNEN principe, waarin het leren door doen centraal staat. Tevens vindt op deze manier dynamische visieontwikkeling plaats gestoeld op praktijkervaringen.
Bij een implementatie en begeleiding van tablets gaat KEii uit van het SOM-model.
Het gerbuik van de tablets om:
Samen interactie vergroten tijdens de les
Oefenen en remediëren
Maken, creëren, presenteren en publiceren
Tablet als krachtig leermiddel succesvol implementeren
Gepubliceerd september 2015; bron: http://www.keii.nl
©KEii | Slegers&Clement VOF – Alle rechten voorbehouden